Fortsätt till huvudinnehåll

En förenklad matematik om livet och kärleken

När man dör så är tiden slut så som vi känner den. Det kan låta trivialt och fånigt, men det mirakel som vi kallar liv uppstod genom det omöjliga, lite som att dela med noll. I samma stund som vi drar vårt sista andetag slutför vi detta mirakel och från att ha haft all tid i världen så har vi ingen tid kvar. Vi går från en ständig följd av ögonblick till att istället befinna oss i det gränsvärde där vi delar vårt liv med noll. Vi återgår till den fullkomlighet som vi var i innan vi föddes, i utrymmet mellan positiv och negativ evighet, där allt är möjligt.


Vi föds med vissa instinkter, arvsanlag och i en viss miljö. De första valen i våra liv görs helt och hållet utifrån dessa förutsättningar och skulle därför vara förutsägbara för någon med en fullkomlig bild av det vi styrs av. Sedan börjar vi fatta beslut baserade på tidigare erfarenheter, och eftersom dessa uppstod till följd av förutsägbara val så är även dessa förutsägbara. Vi har en fri vilja i att vår individualitet och unika existens avgör hur tidigare erfarenheter påverkar oss, men utöver detta så lever vi i determinism och tiden är en linjär dimension av varje enskilt liv.


Döden ändrar på allt detta. Plötsligt upphör de rumsliga dimensionerna och tiden blir desto mer märkbar då den är vår enda kvarvarande dimension. Det sägs att vi återupplever hela våra liv i samma stund som vi dör, det som i själva verket händer är att tiden spolas tillbaka så att vi kan tillåtas börja på nytt och med nya förutsättningar. Livet vore inte mycket till mirakel om det hela tiden upplevdes på samma sätt och så är det naturligtvis inte heller. När vi väl går in i detta världsallt med oändliga möjligheter så upplöses slutligen även tiden och det som återstår är vad många skulle kalla Gud, med förutsättningar och vilja till allt som är gott.

Jag vill nu tala kort om självmordet. Gud vill inte någon varelse illa, men hon livnär sig på och fascineras av de oändliga universum som hon ger upphov till varje gång en individ skapas, till den grad att hon ständigt tillåter det lidande som livet innebär. Att tolka Bibelns och Koranens budskap om självmordet som att Gud fördömer är direkt felaktigt, för möjligheten till självmord är en välsignelse tätt kopplad till den fria viljan som medföljer vårt jag. Utan möjligheten att avsluta sitt eget liv skulle skapelsen inte gå att rättfärdiga och det är vår dödlighet som ger livet mening.

Jag vill även tala om kärleken. Gud söker kärleken i alla dess former och den är på så sätt grundorsaken till allt, vissa säger antagligen att Gud är kärlek. Om det inte vore för kärleken skulle tiden vara ett onödigt fenomen, vi behöver tiden för att älska. Kärleken uppstår i samverkan mellan individer och tiden; att försöka hålla fast vid kärleken så som den är vid en viss tidpunkt är som att försöka hålla kvar vatten i kupade handflator då vattnet sipprar mellan ens fingrar.

Slutligen återkommer vi till lidandet. Det är kärleken i kombination med lidandet som får de äldre att känna att de har levt färdigt. Genom denna upplevelse kan de vila i att allt sker av en anledning och döden fungerar som en slutlig bekräftelse på detta, eftersom även den varit given redan från början. I utrymmet mellan död och nytt liv finns via Gud en oändlighet av kärlek till livet och genom att välja denna kärlek framför hat och bitterhet kan vi bli fullkomliga i oss själva och de liv som Gud valt åt oss att leva.


Skapelsen skedde inte en gång för drygt 6000 år sen utan sker hela tiden, varje gång ett nytt liv uppkommer. Det är genom att bejaka kärleken till alla levande varelser som vi hedrar denna skapelse. Jag vill påstå att kärleken är ett ännu större mirakel än att kunna dela med noll.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kärlek

Jag har funderat en del på kärlek i avseendet tvåsamhet den senaste tiden. Hur kommer det sig att så många lever i monogama förhållanden (endast två personer) och vad är det som är drivkraften bakom att hålla ihop? Dessutom så har jag funderat en del på varför man blir kär överhuvudtaget och vad det i själva verket innebär att vara det. Klassiska tonårsbekymmer med andra ord. Något som är intressant att nämna i sammanhanget är behovet av gemenskap, som antagligen är större än vad vi ofta inbillar oss. Att vara tillsammans med någon innebär ju att man känner en stark tillhörighet till varandra och frågan är om inte den starkaste gemenskapen går att finna just mellan två människor som är kära i varandra, som anser sig höra ihop såpass mycket att de väljer att tillbringa livet tillsammans. Kanske är just gemenskapsfaktorn en av de viktigaste orsakerna till att de flesta kärleksförhållanden består av två personer och inte fler. Sen så spelar samhällets normer givetvis en stor roll också, v...

Motsägelser

Det maximala straffet för grovt skattebrott är sex års fängelse. Det maximala straffet för våldtäkt är fyra år, om våldets eller hotets art anses som "mindre allvarligt" (!?) eller om "förmildrande omständigheter" råder. En frisör klipper håret på alla som inte klipper sig själva. Klipper hon sitt eget hår? Påståendet att det finns röda äpplen stärker hypotesen att alla smaragder är gröna, eftersom en konsekvens av hypotesen är att om ett föremål inte är grönt så är det inte en smaragd. Om vi skulle undersöka alla föremål som inte är gröna så skulle vi ju kunna vara helt säkra på att alla smaragder är gröna... Om man är smart så är man ointelligent Om man inte är ointelligent så är man inte en samhällsvetare Om man inte är samhällsvetare så är man inte smart ...eller? Om man bit för bit reparerar en bil så att man till slut har bytt ut varenda del av den; är det fortfarande samma bil? Detta påstående är falskt.

Möjligheter

Jag vill på förhand lägga in en ansvarsfriskrivning för det här inlägget. Inte för att det kommer att uppröra någon utan för att jag har skrivit om mig själv i så positiv anda att jag är osäker på om det kommer att landa i god jord. Det här inlägget skrev jag en natt i Värmland när jag var på besök hos min syster och jag vill inte ändra på det bara för att jag i mer vaket tillstånd har jantelagen ekandes i bakhuvudet. Inlägget kan ses som ett svar på en fråga, men jag är inte helt säker på vad frågan var. Jag är en sån som får saker gjorda. Det kanske låter lite skrytigt och högmodigt, och det är det väl också, men det finns ändå en viss sanning i det. Visst, jag har tänkt skriva ett ordentligt CV i säkert ett år utan att det blivit av, men det är ju just för att jag vill att det ska vara precis det, ordentligt! Det mesta andra får jag gjort. Mestadels handlar det om små saker som att jag diskar direkt istället för att skjuta på det tills det blir ett berg av tallrikar med ingrodd smut...