Fortsätt till huvudinnehåll

Tid

Tid är ett abstrakt begrepp infört av människan vars existens är svår att förneka. Den kan betraktas som en fjärde dimension i vilken händelserna sker i sekvens - för att inte allt ska hända samtidigt.

Einsteins allmänna relativitetsteori är central när man talar om tid på ett metafysiskt plan. Enligt teorin så finns ingen objektiv absolut tid eftersom tidens hastighet har visat sig bero på gravitationell fältstyrka och relativ hastighet (tidsdilatation). Detta innebär bland annat att om vi kunde färdas med 90 % av ljusets hastighet bort från jorden så skulle vi uppleva det som att tiden stod nästintill stilla på jorden om vi kunde blicka tillbaka på den, men om vi återvände efter att ha färdats till en destination och sedan vänt så skulle mer tid ha passerat för de på jorden än för oss, eftersom vår rumstid har haft en annan krökning än deras (tack vare accelerationen).

Många klagar på att vi har för lite tid men det är egentligen det enda vi verkligen har, så istället för att kverulera borde fler inse att det handlar om att använda sin tid rätt, inte om att skaffa sig mer tid. Vissa uppskattar stillhet, andra ett aktivt händelseförlopp med många härliga upplevelser och att finna den rätta balansen mellan dessa två extremer borde vara ett mål för oss alla.

För att återknyta till inledningen: Det finns ingen objektiv absolut tid men finns det ens någon subjektiv absolut tid? Ofta upplever man det ju som att tiden går olika fort i olika situationer. Beror det på hur mycket man gör varje dag eller vilket sinnestillstånd man befinner sig i? Det enda jag vet är att det är konstigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kärlek

Jag har funderat en del på kärlek i avseendet tvåsamhet den senaste tiden. Hur kommer det sig att så många lever i monogama förhållanden (endast två personer) och vad är det som är drivkraften bakom att hålla ihop? Dessutom så har jag funderat en del på varför man blir kär överhuvudtaget och vad det i själva verket innebär att vara det. Klassiska tonårsbekymmer med andra ord. Något som är intressant att nämna i sammanhanget är behovet av gemenskap, som antagligen är större än vad vi ofta inbillar oss. Att vara tillsammans med någon innebär ju att man känner en stark tillhörighet till varandra och frågan är om inte den starkaste gemenskapen går att finna just mellan två människor som är kära i varandra, som anser sig höra ihop såpass mycket att de väljer att tillbringa livet tillsammans. Kanske är just gemenskapsfaktorn en av de viktigaste orsakerna till att de flesta kärleksförhållanden består av två personer och inte fler. Sen så spelar samhällets normer givetvis en stor roll också, v...

Pi day

Pi har ett oändligt antal decimaler, som inte uppvisar någon regelbundenhet. Det innebär att allt som kan uttryckas med tal ingår i någon del av denna oändliga sifferföljd. Alla DNA-sekvenser som någonsin existerat och någonsin kommer att existera. Namnen på alla du älskat eller kommer att älska. Alla möjliga berättelser som kan beskrivas i text. Allt går inte att beskriva med tal och pi är inte det enda transcendenta talet, men det finns ändå en viss charm att vi kan låta ett enda tecken symbolisera allt detta. Att det därtill representerar förhållandet mellan omkretsen och diametern i en cirkel, är intimt förbundet med de komplexa talen och ingår i flera matematiska formler utan uppenbar koppling till sitt geometriska ursprung tycker jag är fascinerande. Så enkelt och ändå så fullkomligt ofattbart. Precis som livet.