Fortsätt till huvudinnehåll

Existens

Hur vet vi att något existerar? Finns det något vi kan vara helt säkra på överhuvudtaget?

Cogito, ergo sum. "Jag tänker alltså finns jag" (René Descartes, Frankrike 16**). Tanken att vi existerar genom vårt eget medvetande faller sig ganska naturligt tycker jag men egentligen så kan allt lika gärna vara minnen och drömmar från en tid som inte finns längre. Även om det vore så så skulle det dock krävas någon form av existens för att uppleva dessa minnen, så tesen är svår att argumentera emot...

Ett vanligt sätt att definiera existens är att utgå från att vi själva existerar och att det vi kan förnimma med hjälp av våra sinnen även det existerar. Våra sinnen är dock inte fulländade och kan visa en falsk bild av verkligheten jämfört med hur vi förväntas se den. Till exempel så hänger mycket på hur vår hjärna tolkar intrycken vi får, så egentligen kan vi aldrig vara helt säkra på att något vi både ser, känner, hör samt känner smak och lukt av (eller uppfattar med något annat sinne, t ex balanssinnet) faktiskt existerar. Det existerar dock i vår idévärld, vår fantasi och det är ju en existens i sig.

Att allt skulle styras av orsak och verkan är ett annat intressant påstående. Ett föremål utan liv styrs av kausalitet men under vissa förutsättningar kan man vara säker på att vi människor inte nödvändigtvis gör det. Om vi utgår från att ingenting är helt förutbestämt så har vi som människor alltid ett val och man kan därför inte alltid på förhand avgöra vad som kommer bli konsekvensen av en given handling.

Denna utgångspunkt är dock inte alldeles självklar. Hur vi gör våra val påverkas ju uteslutande av vår personlighet som i sin tur har formats under den tid vi har levt. Om vi antar att det som format vår personlighet är förutsett så kommer även våra val att vara gjorda på förhand. Som de säger i "the matrix": You've already made your choice. Now you just have to understand it. Den bittra sanningen är att vi antagligen inte kommer att få veta hur det ligger till någonsin.

Vad meningen med livet är tycker jag dock att det finns ett enkelt, om än lite luddigt, svar på. "Lär som om du skulle leva för evigt, lev som om du skulle dö imorgon." Mahatma Gandhi. Man ska göra det bästa av sin situation helt enkelt, njuta så mycket som möjligt av den tid man har. Leva i nuet men samtidigt inte försaka sina möjligheter till en dräglig tillvaro även i framtiden.

Kommentarer

LenaL sa…
Tack för att du delar dina tankar med andra. Värt att läsa och tänka efter...

Populära inlägg i den här bloggen

Kärlek

Jag har funderat en del på kärlek i avseendet tvåsamhet den senaste tiden. Hur kommer det sig att så många lever i monogama förhållanden (endast två personer) och vad är det som är drivkraften bakom att hålla ihop? Dessutom så har jag funderat en del på varför man blir kär överhuvudtaget och vad det i själva verket innebär att vara det. Klassiska tonårsbekymmer med andra ord. Något som är intressant att nämna i sammanhanget är behovet av gemenskap, som antagligen är större än vad vi ofta inbillar oss. Att vara tillsammans med någon innebär ju att man känner en stark tillhörighet till varandra och frågan är om inte den starkaste gemenskapen går att finna just mellan två människor som är kära i varandra, som anser sig höra ihop såpass mycket att de väljer att tillbringa livet tillsammans. Kanske är just gemenskapsfaktorn en av de viktigaste orsakerna till att de flesta kärleksförhållanden består av två personer och inte fler. Sen så spelar samhällets normer givetvis en stor roll också, v...

Pi day

Pi har ett oändligt antal decimaler, som inte uppvisar någon regelbundenhet. Det innebär att allt som kan uttryckas med tal ingår i någon del av denna oändliga sifferföljd. Alla DNA-sekvenser som någonsin existerat och någonsin kommer att existera. Namnen på alla du älskat eller kommer att älska. Alla möjliga berättelser som kan beskrivas i text. Allt går inte att beskriva med tal och pi är inte det enda transcendenta talet, men det finns ändå en viss charm att vi kan låta ett enda tecken symbolisera allt detta. Att det därtill representerar förhållandet mellan omkretsen och diametern i en cirkel, är intimt förbundet med de komplexa talen och ingår i flera matematiska formler utan uppenbar koppling till sitt geometriska ursprung tycker jag är fascinerande. Så enkelt och ändå så fullkomligt ofattbart. Precis som livet.