Fortsätt till huvudinnehåll

Ödet

Är allt man gör och allt som händer förutsagt redan från början eller har man faktiskt möjlighet att göra val helt utifrån sin fria vilja? Vad man tror beror på hur strikt man definierar en "fri vilja" och om man tror på någon övernaturlig makt eller inte.

När man fattar ett beslut eller utför en handling så gör man ju det utifrån sina tidigare erfarenheter och sitt genetiska arv, som i sin tur är bestämt av tidigare händelser, som i sin tur beror på ytterligare faktorer, o.s.v. Om man ser det på det sättet så kan man ganska så snabbt konstatera att det inte existerar någon valmöjlighet. Vi kanske upplever det som att vi gör ett val men i själva verket så var det redan från början bestämt vad vi skulle göra och det enda vi gör är att förstå varför vi gör just det valet.


Ett alternativt synsätt är att vi inte alls uteslutande styrs och formas av vårt arv och vår uppväxt utan att det finns något mer, en själ som har en alldeles egen vilja baserad på något som inte är av denna världen eller en gåva från Gud, om man så vill, men det är inte ett synsätt som tilltalar mig. Jag finner mig utan större problem i att när det kommer till kritan faktiskt inte ha möjlighet att påverka någonting så länge som jag upplever det som att jag har den möjligheten och kan njuta av det som händer.


Hela det här resonemanget är hämtat direkt från Matrix-filmerna men likväl är det intressant, enligt mig. Det går även att spinna vidare på ämnet för att diskutera rättsfrågor och utformningen av olika religioner men det spar vi till en annan gång.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kärlek

Jag har funderat en del på kärlek i avseendet tvåsamhet den senaste tiden. Hur kommer det sig att så många lever i monogama förhållanden (endast två personer) och vad är det som är drivkraften bakom att hålla ihop? Dessutom så har jag funderat en del på varför man blir kär överhuvudtaget och vad det i själva verket innebär att vara det. Klassiska tonårsbekymmer med andra ord. Något som är intressant att nämna i sammanhanget är behovet av gemenskap, som antagligen är större än vad vi ofta inbillar oss. Att vara tillsammans med någon innebär ju att man känner en stark tillhörighet till varandra och frågan är om inte den starkaste gemenskapen går att finna just mellan två människor som är kära i varandra, som anser sig höra ihop såpass mycket att de väljer att tillbringa livet tillsammans. Kanske är just gemenskapsfaktorn en av de viktigaste orsakerna till att de flesta kärleksförhållanden består av två personer och inte fler. Sen så spelar samhällets normer givetvis en stor roll också, v...

Pi day

Pi har ett oändligt antal decimaler, som inte uppvisar någon regelbundenhet. Det innebär att allt som kan uttryckas med tal ingår i någon del av denna oändliga sifferföljd. Alla DNA-sekvenser som någonsin existerat och någonsin kommer att existera. Namnen på alla du älskat eller kommer att älska. Alla möjliga berättelser som kan beskrivas i text. Allt går inte att beskriva med tal och pi är inte det enda transcendenta talet, men det finns ändå en viss charm att vi kan låta ett enda tecken symbolisera allt detta. Att det därtill representerar förhållandet mellan omkretsen och diametern i en cirkel, är intimt förbundet med de komplexa talen och ingår i flera matematiska formler utan uppenbar koppling till sitt geometriska ursprung tycker jag är fascinerande. Så enkelt och ändå så fullkomligt ofattbart. Precis som livet.