Fortsätt till huvudinnehåll

En fast punkt

Hur pass viktigt är det egentligen att ha en plats som man kan kalla för sitt hem? Jag har skilda föräldrar och har sen jag var fyra år gammal flyttat mellan deras hus och bott ungefär lika mycket hos båda. Under tiden jag var tillsammans med Carro så bodde jag dessutom mer hos hennes föräldrar (som också var skilda) än hos mina egna, så jag hade fyra hem och kände mig som en gäst i samtliga. Det intressanta är att jag inte såg det som ett problem utan snarare tvärtom – det gav mycket frihet och medförde få nackdelar. Jag kunde i princip komma och gå som jag ville och slapp rapportera hem varje kväll som jag var ute sent.

Att släpa på träningskläder, skolböcker och annat är jag van vid sedan länge och det kräver egentligen inte mycket planering för att lyckas organisera det på ett bra sätt. Inte heller känns det särskilt betungande att inte veta var man kommer att sova om två dagar, även fast mina föräldrar vill veta när jag är hemma eftersom de måste planera mat och liknande detaljer.

Jag skulle kunna tänka mig att vara hemlös. Om man bara hade tillräckligt med pengar för att kunna bo på hotell varje kväll eller liknande så skulle det vara bekvämt och man skulle inte behöva känna sig som en börda (som man gör när man bor hemma hos andra). Det största problemet blir väl var man ska förvara sina prylar men utöver det så ser jag inte något fel med en sådan livsstil. Jag skulle inte bli stressad av det och det skulle inte nödvändigtvis behöva frånta mig gemenskapen och nöjet i att umgås med folk.

Kanske har jag ett substitut för hemmet eftersom ingen jag pratat med känner likadant som jag gör, eller så är det helt enkelt så att jag inte har samma behov av det som många andra. Tänkbara fasta punkter i mitt liv är istället skolan, träningen, vännerna och familjen. Att behöva en särskilt plats där man hör hemma finns inte i min värld.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pi day

Pi har ett oändligt antal decimaler, som inte uppvisar någon regelbundenhet. Det innebär att allt som kan uttryckas med tal ingår i någon del av denna oändliga sifferföljd. Alla DNA-sekvenser som någonsin existerat och någonsin kommer att existera. Namnen på alla du älskat eller kommer att älska. Alla möjliga berättelser som kan beskrivas i text. Allt går inte att beskriva med tal och pi är inte det enda transcendenta talet, men det finns ändå en viss charm att vi kan låta ett enda tecken symbolisera allt detta. Att det därtill representerar förhållandet mellan omkretsen och diametern i en cirkel, är intimt förbundet med de komplexa talen och ingår i flera matematiska formler utan uppenbar koppling till sitt geometriska ursprung tycker jag är fascinerande. Så enkelt och ändå så fullkomligt ofattbart. Precis som livet.

Här sitter jag och tar saker för givet

Det har hänt mycket sen jag skrev här sist. Trump har varit president och är det inte längre jag har träffat en ny partner och skaffat en hund min syster, två av mina närmaste vänner och två av mina ex har fått barn jag jobbar i Uppsala istället för Stockholm personer i min närhet har drabbats av allvarliga sjukdomar jag har blivit deltidssjukskriven för depressiv episod Covid-19 har förändrat livet för alla, i viss mån för alltid Sen pandemins början har jag pausat mitt facebook-konto för att jag spenderade alldeles för mycket tid där. Nu spenderar jag istället alldeles för mycket tid med att läsa nyheter; om politik, statskupper, förtryck, korruption, brottslighet och annat som känns relevant medan jag läser det, och samtidigt inte kräver något av mig mer än att fortsätta scrolla. Om jag skulle sammanfatta samtiden med en bild så skulle jag nog välja en bild på någon som fastnat framför en skärm, med nacken i en obekväm position och ett finger som febrilt scrollar. Kanske med ett mun