Fortsätt till huvudinnehåll

Världsbild

Tänk om världen var en pendeltågsvagn som rörde sig igenom ett landskap som inte fanns. Vi skulle inte leva särskilt länge i en sådan värld om vi hade samma biologiska funktioner som nu, men om vi tänker oss att den världen bara existerar i några timmar för att sen börja om på nytt, och att vi som sitter i vagnen inte behöver växa upp som i vår värld utan redan är i vuxen ålder (eller motsvarande) så slipper vi tänka på det problemet.

Det intressanta är vad som skulle försiggå i våra huvuden. Förutsatt att vi inte kände till någon annan verklighet så skulle vi antagligen ganska så snabbt acceptera läget. Skulle vi tänka i bilder eller med känslor? Vi skulle inte kunna tänka oss ett liv utanför pendeltågsvagnen, även fast vi ju skulle se landskapet svischa förbi utanför, eftersom det inte skulle vara möjligt att ta sig ut ur vagnen. Däremot skulle vi se varandra, och kunna kommunicera med varandra, åtminstone med kroppsspråk. Frågan är om vi skulle göra det i större utsträckning än vad som görs idag på Stockholms pendeltåg.

Om man åker pendeltåg idag så sitter folk ofta och stirrar rakt fram eller ut genom fönstret med tom blick. Kanske pratar de med någon de känner sen tidigare, läser en bok eller lyssnar på musik, men aldrig att de söker ögonkontakt med främlingar eller inleder konversationer med dem. Kanske beror detta på vår uppfostran eller något medfött. Samtidigt så kan jag känna att det finns fler fördelar än nackdelar med att söka kontakt med främlingar i den situationen. Om man ändå ska sitta på det där tåget i en timme (nästan varje dag om man pendlar!) så kan man väl lika gärna försöka få ut något av det genom att åtminstone le lite åt folk, visa att man ser dem, ta reda på om man har något gemensamt? Nej, det finns inte i folks världsbild.

Platon förde redan på 300 år före vår tideräkning ett liknande resonemang som det om pendeltågen. Som ett exempel för att förklara vad idéläran, en del av hans filosofi även kallad formläran, gick ut på så nämnde han en tänkt grotta. Människorna som levde i grottan hade aldrig gått ut ur den utan bara suttit och tittat på mönstren som bildades på grottväggen av ljuset utifrån. För dem fanns ingenting annat, eftersom de inte hade upplevt något annat med sina sinnen (som enligt Platon är ofullkomliga). När en dag en av människorna råkade vända sig om och gå ut ur grottan så blev han fascinerad av allt som fanns därutanför. Träd, fåglar, himlen. När han återvände in i grottan för att dela med sig av sin fantastiska upptäckt så blev han dock inte trodd och ingen gjorde sig besväret att ens vända sig om och kolla om påståendet var sant. Det var ju ungefär lika absurt som om någon i vår värld skulle påstå att tyngdlagen har upphört att gälla i Stockholm. Vi skulle inte heller bry oss om att kolla, eftersom vår erfarenhet säger oss att något sådant är totalt orimligt.

Kontentan av detta inlägg är: Sök ögonkontakt med folk när du åker tåg och ta ingenting för givet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kärlek

Jag har funderat en del på kärlek i avseendet tvåsamhet den senaste tiden. Hur kommer det sig att så många lever i monogama förhållanden (endast två personer) och vad är det som är drivkraften bakom att hålla ihop? Dessutom så har jag funderat en del på varför man blir kär överhuvudtaget och vad det i själva verket innebär att vara det. Klassiska tonårsbekymmer med andra ord. Något som är intressant att nämna i sammanhanget är behovet av gemenskap, som antagligen är större än vad vi ofta inbillar oss. Att vara tillsammans med någon innebär ju att man känner en stark tillhörighet till varandra och frågan är om inte den starkaste gemenskapen går att finna just mellan två människor som är kära i varandra, som anser sig höra ihop såpass mycket att de väljer att tillbringa livet tillsammans. Kanske är just gemenskapsfaktorn en av de viktigaste orsakerna till att de flesta kärleksförhållanden består av två personer och inte fler. Sen så spelar samhällets normer givetvis en stor roll också, v...

Motsägelser

Det maximala straffet för grovt skattebrott är sex års fängelse. Det maximala straffet för våldtäkt är fyra år, om våldets eller hotets art anses som "mindre allvarligt" (!?) eller om "förmildrande omständigheter" råder. En frisör klipper håret på alla som inte klipper sig själva. Klipper hon sitt eget hår? Påståendet att det finns röda äpplen stärker hypotesen att alla smaragder är gröna, eftersom en konsekvens av hypotesen är att om ett föremål inte är grönt så är det inte en smaragd. Om vi skulle undersöka alla föremål som inte är gröna så skulle vi ju kunna vara helt säkra på att alla smaragder är gröna... Om man är smart så är man ointelligent Om man inte är ointelligent så är man inte en samhällsvetare Om man inte är samhällsvetare så är man inte smart ...eller? Om man bit för bit reparerar en bil så att man till slut har bytt ut varenda del av den; är det fortfarande samma bil? Detta påstående är falskt.

Möjligheter

Jag vill på förhand lägga in en ansvarsfriskrivning för det här inlägget. Inte för att det kommer att uppröra någon utan för att jag har skrivit om mig själv i så positiv anda att jag är osäker på om det kommer att landa i god jord. Det här inlägget skrev jag en natt i Värmland när jag var på besök hos min syster och jag vill inte ändra på det bara för att jag i mer vaket tillstånd har jantelagen ekandes i bakhuvudet. Inlägget kan ses som ett svar på en fråga, men jag är inte helt säker på vad frågan var. Jag är en sån som får saker gjorda. Det kanske låter lite skrytigt och högmodigt, och det är det väl också, men det finns ändå en viss sanning i det. Visst, jag har tänkt skriva ett ordentligt CV i säkert ett år utan att det blivit av, men det är ju just för att jag vill att det ska vara precis det, ordentligt! Det mesta andra får jag gjort. Mestadels handlar det om små saker som att jag diskar direkt istället för att skjuta på det tills det blir ett berg av tallrikar med ingrodd smut...